Fikri Sınai Mülkiyet Hakları


Dünya Fikrini Bekliyor

 

Üniversitemiz bünyesinde veya üniversitemiz öğretim elemanları ile birlikte yürütülen, akademik çalışmalar, projeler ve araştırma faaliyetlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkacak olan fikri ve sınai mülkiyet haklarının yasal olarak korunmasını sağlar.

Patent, Faydalı Model, Tasarım Tescil, Marka Tescil vb. fikri sınai alandaki haklara ilişkin olarak, yurt içinde ve yurt dışında araştırma yapılması, başvuruların yapılması ve sonuçlandırma aşamasına kadar sürecin takip edilmesi sağlanır. Buluşların patent başvurularında ve patentlerde değerlendirilmesi için kamu ve özel kuruluşlara patent lisansı verilmesi için çalışır, diğer birimler ile birlikte araştırma geliştirme organizasyonları organize edilmesi ve yürütülmesine, startup şirketler kurulmasına öncülük eder. Koruma altına alınan FSMH ile ilgili olarak maddi ve manevi tüm kazanımlara ilişkin yasal süreçlerin takip edilmesi, üniversitemiz menfaatini gözetecek şekilde özel sektör, kamu, STK ve akademik kuruluşlar ile yapılacak işbirliklerinde yasal danışmanlık hizmeti sunulmasını sağlar.




Buluş Bildirim Formu


Tasarım Tescil Başvuru Formu 



1
Tasarım Tescil Başvuru Formu (TTBF) TTO'ya iletilir.

2

Fikri Mülkiyet hak sahipliği kararı alınır.


3

Tasarım Tescil Başvuru dosyası hazırlanır.

4

Ulussal Tasarım Tescil başvurusu yapılır.


5​

Pazar analizi ve Ticarileşme Yol Haritası hazırlanır. 

6​

Lisanslamak üzere potansiyel firmalar belirlenir ve iş birliği potansiyeli değerlendirilir.


7

Lisanslama için görüşmeler yapılır ve sözleşme imzalanır.

Sıkça Sorulan Sorular

Firma tarafından Proje Ön Başvuru Formu’nun doldurulması akabinde firmanın ihtiyaçlarını doğru bir şekilde karşılayabilecek akademisyenler OstimTech TTO tarafından belirlenmektedir. Kendileri ile iletişime geçilerek projeye dahil olma durumları netleştirilerek akabinde firma ile görüşme ayarlanmaktadır. Firmanın çalışmak istediği belirli bir akademisyen var ise, kendileri ile koordinasyon sağlanarak toplantı organize edilebilmektedir.

Bir kurumdan fon almak tamamen firmanın tercihine bağlıdır. Kendi öz kaynakları ile de projenin gerçekleştirilmesi mümkündür.

OstimTech TTO ile işbirliği yapabilmek için firmanın geliştirmek istediği projenin Ostim Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından katkı sağlanan ve Ar-Ge niteliği olan, yenilikçi bir proje olması gerekmektedir.

Başvurulması planlanan döneme ait güncel fon ve destek programları firma ile yapılan üniversite-sanayi iş birliği geliştirme toplantılarında, mevcut durumun analiz edilmesi sonrasında belirlenmektedir.

Firma tarafından önerilen projenin gerekliliğine göre farklı alanlarda birden fazla akademisyen projede görev alabilmektedir. Proje konusu ile ilgili olabilecek, OstimTech bünyesinde yer alan araştırma merkezleri de projeye dahil edilebilmektedir.  

Proje OTÜ TTO’ya sunulduktan sonra OTÜ TTO ekibi, sanayide proje konusu ile ilgili olabilecek, ve konuyla ilgili hızlı ve doğru cevap verebilecek firmalar ile iletişime geçmektedir. Firmaların ilgili projeye katkı sağlama isteği ve firmanın teknik niteliğinin ihtiyaca uygun olması durumunda firma ile akademisyen bir araya getirilerek işbirliği geliştirme süreci başlatılmaktadır. Üniversite-sanayi iş birliği geliştirmek ve OTÜ bünyesindeki uygulamalar hakkında bilgi edinmek için OTÜ TTO Üniversite-Sanayi İşbirliği Birimi ile iletişime geçilmesi önerilmektedir.  

Projenin bulunduğu aşama başvuru için bir kriter olmamaktadır. Ar-Ge odaklı projenin akademik danışmanlık ve proje geliştirme konularında ihtiyacının olması öncelikli önem arz eden noktalardır. 

Geliştirmek istenen Ar-Ge projesinin OTÜ TTO desteği ile yapılmasının firmaya sağlayacağı faydalar nelerdir?

Geliştirilmesi planlanan teknoloji odaklı yenilikçi projelerde OTÜ TTO ile görüşülmesi, projenin mevcut durumunun doğru analiz edilerek, uygun OTÜ mekanizmaları ile yürütülmesini sağlamaktadır.