Üniversite Sanayi İş Birliği
Dünya Projeni Bekliyor
Üniversitemiz akademisyenleri ve özel/kamu şirketlerinden gelecek olan ortak araştırma konularında işbirliği yapılması için gerekli yasal ve fiziki ortamın tesis edilmesini sağlamak. Bu sürecin her aşamasında tarafların haklarının eşit şartlarda korunması için FSMH birimi ile koordinasyon halinde olmak.
Üniversitemiz ile şirketler, STK’lar ve kamu kurumları arasında iş birliğini geliştirecek, FSMH hakları kapsamında olabilecek, ortak araştırma ve eğitim programları organize etmek. Bu eğitim ve araştırma faaliyetleri neticesinde ortak araştırma ortamı sunmak ve sonuç olarak FSMH kapsamına girecek düzeyde ürün ve hizmetin oluşmasını sağlamak.
Üniversitemiz akademisyenleri ve araştırmacı/girişimci kişi, kuruluş ve kurumlar tarafından geliştirilen ürün ve hizmetlere ilişkin kazanç modellerini belirlemek. Girişimcilik, İş Geliştirme ve Proje birimleri ile bu süreçte ortak çalışmalar yürütmek. Ortaya çıkan FSMH kapsamındaki ürün/hizmetlere ilişkin şirketleşme yoluna gidilecek ise yasal süreçleri hukuk birimi ile planlamak. Ortak çalışmaların sonucu olan ürün/hizmetlerin hedef pazara taşınması ve satışı planlanıyor ise verimlilik, itibar ve kazanç olarak en uygun işbirliği anlaşmasının yapılmasını sağlamak. Sektör bazlı ve süreklilik arz edecek şekilde BN (Business Network) programları organize ederek akademisyenler ile iş dünyasını sürekli olarak bir araya getirmek, akademisyen-işletme, işletme-işletme, işletme-akademisyen-işletme eksenli olası eşleştirmelerin oluşmasını sağlamak. Lisans (Bitirme Ödevi) ve Lisansüstü (Tez) programları neticesinde oluşacak olan bilimsel çalışmaların sahada uygulanabilmesine imkan verecek şekilde öğrenci-işletme-akademisyen iş birliklerini sağlamak.
Sıkça Sorulan Sorular
Firma tarafından Proje Ön Başvuru Formu’nun doldurulması akabinde firmanın ihtiyaçlarını doğru bir şekilde karşılayabilecek akademisyenler OstimTech TTO tarafından belirlenmektedir. Kendileri ile iletişime geçilerek projeye dahil olma durumları netleştirilerek akabinde firma ile görüşme ayarlanmaktadır. Firmanın çalışmak istediği belirli bir akademisyen var ise, kendileri ile koordinasyon sağlanarak toplantı organize edilebilmektedir.
Bir kurumdan fon almak tamamen firmanın tercihine bağlıdır. Kendi öz kaynakları ile de projenin gerçekleştirilmesi mümkündür.
OstimTech TTO ile işbirliği yapabilmek için firmanın geliştirmek istediği projenin Ostim Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından katkı sağlanan ve Ar-Ge niteliği olan, yenilikçi bir proje olması gerekmektedir.
OstimTech TTO ile işbirliği yapabilmek için firmanın geliştirmek istediği projenin Ostim Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından katkı sağlanan ve Ar-Ge niteliği olan, yenilikçi bir proje olması gerekmektedir.
Başvurulması planlanan döneme ait güncel fon ve destek programları firma ile yapılan üniversite-sanayi iş birliği geliştirme toplantılarında, mevcut durumun analiz edilmesi sonrasında belirlenmektedir.
Firma tarafından önerilen projenin gerekliliğine göre farklı alanlarda birden fazla akademisyen projede görev alabilmektedir. Proje konusu ile ilgili olabilecek, OstimTech bünyesinde yer alan araştırma merkezleri de projeye dahil edilebilmektedir.
Proje OTÜ TTO’ya sunulduktan sonra OTÜ TTO ekibi, sanayide proje konusu ile ilgili olabilecek, ve konuyla ilgili hızlı ve doğru cevap verebilecek firmalar ile iletişime geçmektedir. Firmaların ilgili projeye katkı sağlama isteği ve firmanın teknik niteliğinin ihtiyaca uygun olması durumunda firma ile akademisyen bir araya getirilerek işbirliği geliştirme süreci başlatılmaktadır. Üniversite-sanayi iş birliği geliştirmek ve OTÜ bünyesindeki uygulamalar hakkında bilgi edinmek için OTÜ TTO Üniversite-Sanayi İşbirliği Birimi ile iletişime geçilmesi önerilmektedir.
Projenin bulunduğu aşama başvuru için bir kriter olmamaktadır. Ar-Ge odaklı projenin akademik danışmanlık ve proje geliştirme konularında ihtiyacının olması öncelikli önem arz eden noktalardır.
Geliştirilmesi planlanan teknoloji odaklı yenilikçi projelerde OTÜ TTO ile görüşülmesi, projenin mevcut durumunun doğru analiz edilerek, uygun OTÜ mekanizmaları ile yürütülmesini sağlamaktadır.